Със своите 11 022 м Марианската падина е най-дълбоката известна точка

...
Със своите 11 022 м Марианската падина е най-дълбоката известна точка
Коментари Харесай

Шест невероятни факта за най-дълбоката точка на Земята

Със своите 11 022 м Марианската котловина е най-дълбоката известна точка на земната повърхнина.

Намира се на разстояние три пъти по-дълбоко от мястото, където в Атлантическия океан лежат останките на кораба " Титаник ", а дълбочината й е повече от височината на най-високия връх в света Еверест.

CNN разгласява шест невероятни обстоятелството за този дълбоководен феномен.

Режисьорът на " Титаник " се спуска и слага връх

Малко са човешките експедиции, които са се осмелили да стигнат до Марианската котловина.

Първата е през 1960 година с историческото гмуркане на батискафа " Триест " - тип подводница за свободно гмуркане.

По време на гмуркането пасажерите Жак Пикар и Дон Уолш са останали изумени от обстоятелството, че може да има живи същества там, където учените не си показват нещо да оцелее.

" Всички наши предразсъдъци за океана бяха изхвърлени през прозореца ", декларира доктор Джийн Фелдман, почетен океанограф в NASA, пред CNN. Той работи повече от 30 години в галактическата организация.

е

Джеймс Камерън, режисьорът на " Титаник " от 1997 година, е идващият откривател на морските дълбини.

През 2012 година той пилотира подводен уред, за чието планиране е оказал помощ персонално. Спуска се до 10 908 метра, поставяйки международен връх.

Найлонова торбичка и опаковки от бонбони на дъното

Друг откривател, посетил мястото, е Виктор Весков, вложител от Тексас, който се спусна на дълбочина 10 927 метра и слага международен връх през 2019 година

Той обаче дава депресираща визия за въздействието на човечеството върху тези видимо недосегаеми отдалечени места, защото видя найлонова торбичка и опаковки от бонбони на дъното на Марианската котловина.

Намира се в зоната на Хадес, наречена на бога на подземния свят

Подобно на земната атмосфера, океанът може да се опише благодарение на пластове.

Най-горната част се назовава епипелагична зона, или зона на слънчевата светлина и се простира единствено на 200 метра под повърхността на водата, съгласно Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA).

Мезопелагичната зона, или така наречен зона на здрача, се простира от края на зоната на слънчевата светлина до към 1 000 метра.

След това има батипелагична зона, наричана още среднощна зона, а под нея - абисопелагична зона, която се простира от 4 000 метра до 6 000 метра.

В абисалната зона могат да оцелеят малко форми на живот, водата е изцяло лишена от светлина, а температурите са близки до нулата.

Марианската котловина се намира още по-далеч - в хадалпелагичната зона или зоната на хадала. Тя е кръстена на Хадес, гръцкия господ на подземния свят и мъртвите.

Дом на неповторим воден живот и кални вулкани

Зоната на хадала е едно от най-слабо изследваните местообитания на Земята.

На дълбочина, която смазва всяка форма на живот и не  пропуска слънчева светлина, дълго време се е считало, че нищо не може да оцелее.

Но това разбиране е опровергано.

" Дори на самото дъно съществува живот. През 2005 година в бяха открити дребни едноклетъчни организми, наречени фораминифери, тип планктон ", съгласно NOAA.

Подводни кални вулкани и хидротермални отвори в Марианската котловина също поддържат необикновени форми на живот.

Въпреки мощно киселинната и пъклен гореща вода, създавана от хидротермалните отвори в калните вулкани, екзотичните типове и микроскопичните организми там съумяват да оцелеят.

При неналичието на слънчева светлина съществата се възползват от богатите на хранителни субстанции води, изхвърляни от хидротермалните отвори. Поддържащата живота среда е резултат от химичните реакции сред морската вода и магмата, издигаща се от дъното на океана.

Национален монумент на Съединени американски щати

Морският народен монумент Марианска котловина е основан през 2009 година главно, с цел да се защитят редките организми, които виреят в нейните дълбини.

Обектите на интерес включват подводната екосистема и нейните форми на живот, като дълбоководни скариди и раци и каменисти коралови рифове.

" Голямото многообразие на живота на подводните планини и хидротермалните извори заслужава да бъде непокътнато ", декларират от NOAA.

Дълбини без граници

Океанското дъно остава едно от най-загадъчните места във Вселената.

Всъщност " разполагаме с по-добри карти на Луната и Марс, в сравнение с личната ни планета ", настояват специалистите.

Въпреки че хората изследват повърхността на океана от десетки хиляди години, единствено към 20 % от морското дъно е картографирано, съгласно данни от 2022 година на NOAA.

Предвид огромния интерес към Марианската котловина обаче откривателите са положили  усилия да дадат все по-подробни фотоси на нейните характерности.

Но това не е елементарно: заради обширността и дълбочината на най-дънната океанска зона учените би трябвало да разчитат на сонарна или акустична технология, с цел да се опитат да дадат цялостна визия за това, което се намира долу, допълват учените.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР